Téma rasismus a rasová tolerance ve výuce Výchovy k občanství a Základů společenských věd - Stejskal, Pavel (Jihočeská univerzita, 2021)
Jedním z největších světových témat dnešní doby je rasismus a rasová tolerance. Tato problematika se řeší takřka po celém světě napříč věkovými skupinami. V diplomové práci se nejprve autor práce v teoretické části pokusí definovat klíčové pojmy jako rasismus, xenofobie, etnikum, multikulturalismus či předsudky, a to z pohledu teoretického, zejména společenskovědního pojetí tak, aby toto bylo dobře provázáno s následující prakticky orientovanou částí, věnující se vzdělávacímu procesu a otázce rasismu. Důležitá pak bude zejména praktická část, kde autor práce navrhne metody a konkrétní výukové aktivity, které by žákům měly pomoci v utváření si názorů a postojů v otázce rasové tolerance ve smyslu stávajícího platného kurikula pro autorem zvolený typ školy a věk žáků. V práci se autor pokusí též popsat vztah dětí, žáků k dané problematice.
The topic of racism and racial tolerance as part of the Citizenship Education and the Basics of Social Sciences education
Keywords: Rasismus; rasová tolerance; etnikum; Racism; racial tolerance; ethnicity