Pohybová aktivita seniorů - členů společenské seniorské organizace - Žlabová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá pohybovou aktivitou skupiny seniorů, kteří navštěvují společenskou seniorskou organizaci v Českých Budějovicích. Teoretická část je zaměřena na pohybovou aktivitu, její vlivy na zdraví a životní styl v souvislosti se starým člověkem, konkrétně seniorem. Práce se také zabývá procesem stárnutí všeobecně a k němu patřícími projevy, problémy či komplikacemi stárnutí. V závěru teoretické části se práce věnuje péči o seniory, potřebám této populace a dále se také zabývá službami, které jsou pro ně poskytovány. V části praktické byl proveden výzkum pohybové aktivity seniorů. Zde byl proveden sběr dat a analýza výsledků IPAQ - long (International Physical Activity Questionare) dotazníku a monitoring pomocí krokoměru. Zjištění úrovně pohybových aktivit proběhla pomocí dotazníku IPAQ - long u 120 probandů a monitoring počtu kroků za den po dobu 1 týdne. Tento monitoring probíhal u 30 jedinců a to pomocí pedometrů, které byly individuálně nastavené. Data získaná zpracováním dotazníkového šetření a monitoringu byla zaznamenána, vyhodnocena a prezentována pomocí grafů s komentářem. Následně proběhla diskuze a byly stanoveny závěry.
The Physical activity of seniors -members of social organizations
Keywords: pohybová aktivita; senior; stárnutí; zdraví; physical activity; senior; aging; health