Řečové akty ve hře Milana Kundery "Majitelé klíčů" - Svoboda, Marek (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá teorií řečových aktů. Tato teorie je založená především na analýze řeči a jejího fungování v rámci komunikace. Řečí nejenom něco sdělujeme, ale zároveň jí i něco konáme, měníme stav věcí kolem nás a užíváme ji jako prostředek k určitému záměru. Na základě teorie jsou řečové akty analyzovány v literárním díle, konkrétně v dramatické hře Milana Kundery Majitelé klíčů.
Speech Acts in the Play Owners of the Keys by Milan Kundera
Keywords: řečové akty; řeč; komununikace; Milan Kundera; Majitelé klíčů; divadelní hra; John Langshaw Austin; John Rogers Searle; performativ; konstativ; lokuce; ilokuce; perlokuce; ilokuční síla; perlokuční síla; intence; divadlo situace; Jean-Paul Sartre; fikční diskurz; Joseph Hillis Miller; Stephen Greenblatt; cirkulace společenských energií; speech acts; speech; communication; Milan Kundera; Owners of the Keys; dramatic play; John Langshaw Austin; John Rogers Searle; performative; constative; locution; illocution; perlocution; illocutionary force; perlocutionary force; intention; theatre of situations; Jean-Paul Sartre; fictional discourse; Joseph Hillis Miller; Stephen Greenblatt; the circulation of social energy