Analýza hospodaření zemědělského podniku - Koubová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu hospodaření zemědělského podniku. V první části jsou vypočítány provozní ukazatele z rostlinné a živočišné výroby. Z rostlinné výroby se práce zabývá rozborem produkce pšenice, řepky ozimé a žota ozimého, a to celkovou produkcí a hektarovými výnosy. Ze živočišné výroby bude analyzována průměrná dojivost a počet dojnic. Pro analýzu finančních ukazatelů bylo zvoleno časové období 5 let, tj. od roku 2016 do roku 2020. Byly zvoleny rozdílové a poměrové ukazatele. Poměrové ukazatele byly rozděleny na ukazatele rentability, aktivity, zadluženosti a likvidity. Pro posouzení, zda je firma v úpadku, budou použity bankrotní modely, a to Altmanův model a Gučíkův index, který je zaměřen na zemědělství. Poslední část této diplomové práce obsahuje mezipodnikové srovnání podniků, které bude provedeno na vybraném vzorku podniků bodovou metodou.
Analysis of farm management
Keywords: analýza; zemědělství; ukazatele; dotace; analysis; agriculture; indicators; subsidy