AKTUÁLNÍ PROFIL PUBESCENTNÍHO ČTENÁŘE (regionální průzkum) - Trojanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá aktuálním stavem pubescentního čtenáře ? žáka navštěvujícího druhý stupeň základní školy. Teoretická část blíže specifikuje pubescenta a jeho změny v oblasti biologické a psychosociální. Od druhé kapitoly charakterizujeme pubescenta jako čtenáře s jeho zvláštnostmi, potřebami, motivací ke čtení, žánrovými preferencemi a kompetencemi v recepci literárního díla. Cílem praktické části je pomocí analýzy výsledků, získaných z dotazníkového šetření, postihnout aktuální stav zájmové a školní četby pubescentních čtenářů v regionu Vimperk v jižních Čechách. V dalších cílech je specifikována nejen aktuálnost četby a žánrů, které jsou v dnešní době dominantní u pubescentních čtenářů, ale i obliba literární výchovy a literatury vůbec z pozice žáka.
The Current Profile of the Adolescent Reader (a regional survey)
Keywords: výzkum pubescentního čtenářství; pubescentní čtenář; vývoj dětského čtenářství; faktory ovlivňující čtenáře; development of children´s reading; research of pubescent reading; factors influencing pubescent reading