Občanské elity, obecní samospráva a kultura města Telč - Sochorová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná diplomová práce se zaobírá životem města Telče v první polovině 20. století. Zejména se snaží provést co nejširší analýzu obecní samosprávy z hlediska socioprofesního složení, teritoriálního původu a lokace bydliště jeho jednotlivých členů s cílem poukázat na změny, které se udály během tohoto období pod vlivem celostátních politických, společenských i ekonomických změn. Na příkladu šesti profesně rozmanitých telčských rodin se pokouší zmapovat jejich podíl, kterým zasáhly do společenského, kulturního a veřejného života města. S cílem získat ucelený pohled na toto období byl do diplomové práce zahrnut i profesorský sbor zdejší reálné školy, a to z hlediska jeho účasti jednak v samosprávných orgánech, a zejména pak ve spolkovém a společenském životě města. K dokreslení kulturního obrazu maloměsta v první polovině 20. století nezůstaly opomenuty ani městské či školské slavnosti.
Civil elite, local autorities and culture of the town of Telč
Keywords: obecní samospráva; Telč; starosta; elita; obecní představenstvo; obecní rada; obecní zastupitelstvo; obecní výbor; národní výbor; Zemské reálná škola Telč; slavnosti; PhMr. Karel Paclík st.; PhMr. Karel Paclík ml.; MUDr. Otto Neumann; MUDr. Zdeněk Neumann; JUDr. Alois Neumann; Emanuel Petrů; Cyril Petrů; Josef Runa; Josef Vystrčil; Bohumil Vystrčil; Josef Čáp; MUDr. Emanuel Krupička; Matěj Stocker; Josef Franže; Eliáš Verner; Václav Povolný; Žid; lékárník; obchodník; rolník; dělník; úředník; továrník; živnostník; profesorský sbor; spolky; právní úprava; náměstí; Velké předměstí; Staré Město; Nové předměstí; local autorities; Telč; mayor; elite; city council; the Arts Council; parish council; grammar school; celebrations; PhMr. Karel Paclík st.; Phmr. Karel Paclík ml.; MUDr. Otto Neumann; MUDr. Zdeněk Neumann; JUDr. Alois Neumann; Emanuel Petrů; Cyril Petrů; Josef Runa; Josef Vystrčil; Bohumil Vystrčil; Josef Čáp; MUDr. Emanuel Krupička; Matěj Stocker; Josef Franže; Eliáš Verner; Václav Povolný; Jew; chemist; businessman; farmer; labourer; officer; factory owner; self-employed person; grammer school staff; clubs; legislation; square; Big suburb; Old Town; New suburb