Urbanonyma v městě Tábor - Živnůstková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá jmény ulic, náměstí, nábřeží, sadů a mostů ve městě Tábor. Na základě archivních kartografických pramenů sleduje proměny názvů táborských ulic v pěti historických obdobích od počátku 19. století a v průběhu 20. století. V každém období jsou nově udělené názvy uspořádány do hesel, jež vysvětlují jejich významovou motivaci. Důraz je kladen na zkoumání vývoje honorifikačního motivu v pojmenování ulic, tedy udělení názvu podle významné osobnosti, události, místa či hodnoty, jež většinou nemají s označeným místem přímou souvislost. Závěrečná část analyzuje formální utvoření současných i zaniklých názvů ulic a předkládá jejich strukturní třídění. Cílem diplomové práce je analyzovat uliční názvosloví v centru města Tábor a jejich vývoj a přispět k místní toponymii, kterou se doposud nikdo nezabýval.
Urbanonyms in the city of Tábor
Keywords: Tábor; ulice; toponomastika; honorifikace; významová motivace; slovotvorba; Street names; toponymy; honorific motivation; semantic motivation; word formation