Specifika práce sestry na oddělení nukleární medicíny - Jonsztová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Nukleární medicína je lékařský obor, který se zabývá vyšetřovacími a léčebnými metodami, ke kterým využívá otevřených radioaktivních zářičů neboli radiofarmak. V současné době jsou metody nukleární medicíny velmi využívané a neustále se rozvíjejí. Tato bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část práce obsahuje požadavky na znalosti sester pracujících na oddělení nukleární medicíny. Konkrétně se tato část zabývá ionizujícím zářením, jejími biologickými účinky, metodami nukleární medicíny a samozřejmě také radiofarmaky. V této části jsou uvedeny také možnosti vzdělávání sester, především postgraduálního vzdělávání. Důležitou součástí práce sester je ochrana před ionizujícím zářením, v této práci se věnujeme ochraně sester i pacientů. V poslední části jsou popsány nejčastější vyšetřovací metody a některé léčebné metody nukleární medicíny. Empirická část práce byla zpracována kvalitativním přístupem pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly realizovány se sestrami pracujícími na oddělení nukleární medicíny. Informace získané od sester, byly analyzovány a následně kategorizovány. V souvislosti s výzkumným šetřením, byl stanoven cíl - zmapovat specifika práce sestry na oddělení nukleární medicíny. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, jaká jsou specifika práce sester, které pracují na oddělení nukleární medicíny. Mezi specifika práce sestry patří zejména teoretické znalosti, obsluha přístrojů, příprava na samotné vyšetření a jeho provedení, podávání informací a s tím související ochrana před ionizujícím zářením. Výsledky dále poukázaly na nedostatečné možnosti vzdělávání sester v oblasti nukleární medicíny a popsaly spokojenost sester na oddělení, kde pracují.
The specifics of the work of nurse at the department of nuclear medicine
Keywords: Nukleární medicína; radiační ochrana; radiofarmaka; vyšetřovací metody; sestra; Nuclear medicine; radiation protection; radiopharmaceuticals; investigative methods; nurse