VÝUKA PEDOGEOGRAFIE A PEDOLOGIE NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE - Matulová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma diplomové práce výuka pedogeografie a pedologie na základní škole. Práce se zabývá vytvořením alternativního učebního materiálu pro základní školy, který je využitelný v hodinách zeměpisu, přírodopisu, v zájmových kroužcích a popřípadě i v seminářích. A je také zdrojem inspirace a informací pro učitele. Práce vychází z Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, a to konkrétně ze vzdělávací oblasti ?Člověk a příroda?, z tématického okruhu ?Přírodní obraz Země? a ? Životní prostředí?. Naplňuje také průřezová témata ? Enviromentální výchova?. Součást diplomové práce tvoří také analýza a zhodnocení vybraných učebnic zeměpisu pro 2. stupeň základní školy. Hlavními kritérii pro hodnocení byla kvalita zpracování učiva a struktura učebnice. Součástí práce je dále textová část, pracovní listy a řešení pracovních listů.
TEACHING OF PEDOGEOGRAPHY AND PEDOLOGY AT THE PRIMARY SCHOLL
Keywords: Pedogeografie; pedologie; pracovní listy; učební materiál; Pedogeography; pedology; worksheets; teachyng material