Kvalita života u drogově závislých a jejich rodinných příslušníků v závislosti na věku. - Lišková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své práci se zabývám kvalitou života drogově závislých osob v závislosti na délce jejich užívání a věku. Drogově závislí mají množství sociálních problémů a také jsou ohroženi zdravotními riziky. Cílem mé práce bylo stanovit skóre kvality života těchto osob. Zjistit, zda je rozdílná jejich kvalita života ve srovnání s běžnou populací a také v porovnání v rámci jednotlivých skupin, do kterých byli drogově závislí rozděleni dle délky, po kterou drogy užívají. Pro tyto cíle byly stanoveny hypotézy H1: Drogově závislé osoby mají nižší kvalitu života než všeobecná populace. H2: V souvislosti s délkou závislosti se kvalita života drogově závislých zhoršuje a H3: Se zvyšujícím se věkem osob drogově závislých se snižuje jejich kvalita života. Metodou pro mou práci byl dotazník SF-36. Z výsledků mé práce pak vyplývá, že uživatelé drog mají ve všech 8 zkoumaných okruzích (doménách) statisticky významně nižší kvalitu života než kontrolní skupina. Dokonce ve třech doménách průměrně dosažené skóre u uživatelů drog nedosáhlo ani poloviny v porovnání s kontrolní skupinou. Hypotéza H1 byla potvrzena. Při srovnání jednotlivých skupin drogově závislých osob, byla zjištěna zajímavá hodnota u emočního omezení rolí při porovnávání skupiny závislých osob po 11-15 let se skupinou uživatelů (0-5 let). Z tohoto srovnání vyplývá, že drogově závislí delší časový úsek, již nejsou z emočního hlediska schopni zastupovat své sociální role ve společnosti, čímž se potvrzuje i hypotéza H2. Nakonec byla potvrzena i hypotéza H3. Také z výsledků mé práce je zřejmé, že je třeba zaměřit pozornost při práci s uživateli drog zejména na jejich motivaci k léčbě, aby se kvalita jejich života již dále nezhoršovala a naopak životem bez drog se opět zvýšila.
Health related quality of life (HRQoL) in drug addicts and their dependets in relation to the age.
Kvalita života u drogově závislých a jejich rodinných příslušníků v závislosti na věku.
Keywords: Délka užívání; dotazník SF-36; droga; drogově závislí; kvalita života; věk.; Longitude usage; SF-36 questionnairre; drug; drug addicts; quality of life; age.