"Temné" charaktery hlavních postav a užití černého humoru v Sakiho povídkách jako nástroj kritiky soudobé společnosti - Fabiánová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá literárním tématem charakterů hlavních postav v povídkách H. H. Munroa. Jeho práce jsou známé především pro svůj humor, ale mnohé z nich působí téměř strašidelnou atmosférou. Za účelem objasnění důvodů pro tento autorův postoj, bylo pro analýzu vybráno osm více či méně známých povídek. Pro zkoumání Munroovy perspektivy vidění světa bylo podstané zaměřit se i na to, v jaké době tvořil. Svá nejlepší díla vytvořil na přelomu 19.a 20. století, což se dá označit jako konec velmi úspěšné a slavné éry Velké Británie. Muroova vlastní palčivá životní situace se ovšem v jeho práci také významně projevuje.
Black Humor and "Evil" Characters as a Tool of Social Criticism in Saki's Short Stories
Keywords: humor; kritika společnosti; pokrytectví; povídky; Velká Británie.; humour; the criticism of the society; hypocricy; short stories; The Great Britain.