Spirituální posouzení v sociální práci s nezletilými matkami v zařízení ústavní výchovy - Horáková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zaměřuje na spiritualitu nezletilých matek romského etnika s nařízenou ústavní výchovou. Práce v první části vymezuje pojmy: spiritualita, spirituální posouzení a jeho proces, sociální práce, sociální pracovník obecně v kontextu spirituálního posouzení. Dále se zaměřuje na téma kultury Romů, jejich tradice a specifika, alternativní religiozitu romského etnika. V části empirické je popsána charakteristika konkrétního zařízení pro výkon ústavní výchovy, specifika nezletilých matek přijímaných do tohoto zařízení. Popisuje individuální konstrukty spirituality dívek a snahu o porozumění a posouzení, zda je zde spiritualita pomocí či překážkou při řešení obtížné životní situace dívek ve spolupráci se sociálním pracovníkem. Ve výzkumné části byly použity tyto metody: sběr a analýza dokumentů, rozhovor, dotazování a pozorování.
Spiritual assessment in social work with minor mothers in a residential-educational institution
Keywords: spiritualita; spirituální posouzení; sociální práce; ústavní výchova; nezletilá matka; romské etnikum; spirituality; spiritual assassment; social work; institutional care; minor mother; Roma ethnicity