Význam aktivizačních činností v domovech pro seniory v eliminaci sociální izolace rezidentů - Lamačová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je popsat význam aktivizačních činností v domovech pro seniory a zjistit, jakým způsobem jsou seniorům nápomocné a jak se aktivizace diferencovala v době pandemie Covid-19. Bakalářská práce se zabývá procesem stárnutím a stářím, změnami provázející toto období, adaptací na stáří a na přesun do domova pro seniory. Dále v dalších kapitolách popisuje potřeby, které pomáhají ke spokojenosti a kvalitnímu životu seniorů. V další části této práce se hovoří o sociální izolaci, o jejích příčinách a důsledcích, které následně vedou k tomu, že se jedinec cítí sám a osaměle. Poslední kapitola bakalářské práce je věnována aktivizačním činnostem v domovech pro seniory. Zde je popisován význam aktivizačních činností, jejich metody a náplň práce aktivizačního pracovníka. Závěrečná část je zaměřena na aktivizační činnosti jako prevence sociální izolace v době pandemie Covid - 19.
The Importance of Activation Activities in Retirement Homes for the Elimination of Social Isolation of their Residents
Keywords: senior; stáří; stárnutí; potřeby; aktivizační činnosti; sociální izolace; domov pro seniory; senior; old age; aging; needs; activation activities; social isolation; home for the elderly