Šikana mezi dětmi na základních školách a klima školní třídy - Hnídková, Jaromíra (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své práci se věnuji problematice šikany jako významnému faktoru působícímu na klima třídy základní školy. V teoretické části charakterizuji to, co pod šikanou obecně rozumíme, jakož i její aktéry. Cílem teoretické části je přiblížit problematiku vztahů v třídních kolektivech, objasnit faktory a zákonitosti, které tyto vztahy ovlivňují a seznámit s mechanismy vedoucími ke vzniku šikany mezi žáky. Ve výzkumné části se pokusím prošetřit několik tříd druhého stupně základní školy a zjistit, zda a v jaké míře se v těchto třídách vyskytuje šikana, porovnat tuto situaci s úrovní klimatu třídy.
Juvenile Bullying at Elementary Schools and the Class Climate
Keywords: Šikana; agrese; děti; klima třídy; základní školy; Bullying; aggression; Children; Climate class; Elementary School