Důchodové pojištění jako součást I. pilíře systému sociálního zabezpečení v ČR - Pospíšilová, Nicole (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je představit část I. pilíře systému sociálního zabezpečení v České republice (sociálního pojištění) a to důchodové pojištění. Práce je koncipována pouze jako teoretická, pro lepší vhled do problematiky v úvodu popisuje základy sociální politiky a systému sociálního zabezpečení. Hlavní stať práce popisuje historický vývoj od roku 1996 až po současnou podobu důchodového pojištění. Poslední kapitola je věnována vlastním úvahám nad budoucími možnými změnami v důchodovém pojištění. Bakalářská práce je zpracována z dostupné odborné literatury, legislativních zdrojů a internetových stránek kompetentních institucí.
Pensions insurance, part of the I. pile of the social security system in CZE
Keywords: důchodové pojištění; reforma; starobní důchod; invalidní důchod; pozůstalostní důchody; pojištěnec; důchodový věk; doba pojištění; pensions insurance; reform; retirement pension; disability pension; inheritance pension; policyholder; retirement age; period insurance