Možnosti zkvalitnění hygienické péče o nemocné v nemocničním zařízení - Minářová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti zkvalitnění hygienické péče o nemocné v nemocničním zařízení. Nemocní při hospitalizaci jsou často odkázáni na pomoc ošetřujícího personálu, který by se měl snažit vyhovět potřebám nemocného i stanoveným kritériím standardní hygienické péče. Cílem této práce bylo zjistit, zda hygienická péče prováděná v nemocničním zařízení odpovídá potřebám nemocných, dále identifikovat faktory vedoucí k neposkytování hygienické péče dle platného standardu a navrhnout možnosti zkvalitnění hygienické péče o nemocné na lůžkovém oddělení. Na základě těchto cílů, byly stanoveny čtyři výzkumné otázky: 1. Odpovídá prováděná hygienická péče v nemocničním zařízení potřebám nemocných? 2. Jsou nemocní spokojeni s prováděnou hygienickou péčí s pomocí zdravotnického personálu? 3. Jaké překážky brání sestrám v poskytnutí kvalitní hygienické péče o nemocné? 4. Je možné zkvalitnit hygienickou péči o nemocné na lůžkovém oddělení? Ke sběru dat byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Byla zvolena metoda dotazování, technikou strukturovaného rozhovoru s nemocnými. Rozhovor obsahoval 17 uzavřených otázek. Další použitou metodou byl polostrukturovaný rozhovor se sestrami, který obsahoval 11 otevřených otázek. Další metodou bylo strukturované pozorování nemocných a sester. Výsledky byly zaznamenány a zpracovány do tabulek. Výzkumný soubor tvořili hospitalizovaní nemocní a sestry pracující na neurochirurgickém oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. Pomocí výzkumu došlo ke zmapování úrovně hygienické péče, dále k identifikaci překážek k jejímu poskytování dle standardu a k návrhům na zkvalitnění. Cíle výzkumu byly splněny. Na základě analýzy odpovědí v praktické části výzkumu byly stanoveny na 1. a 2. výzkumnou otázku hypotézy. H 1 - Prováděná hygienická péče v nemocničním zařízení odpovídá potřebám nemocných. H 2 - Nemocní jsou spokojeni s pomocí zdravotnického personálu při poskytování hygienické péče. Na základě analýzy odpovědí v praktické části výzkumu byly zformulovány odpovědi na 3. a 4. výzkumnou otázku. Odpověď 1 - K zajištění poskytování kvalitní hygienické péče nemocným brání sestrám nedostatek času a nedostatek personálu. Odpověď 2 - Možnosti ve zkvalitnění hygienické péče o nemocné na lůžkovém oddělení jsou respektování intimity nemocných, mytí rukou nemocným před jídlem a pořízení zvedacího zařízení pro ležící nemocné. Zjištěné skutečnosti mohou být prospěšné v uvědomění si důležitosti hygienické péče a dále v motivaci udržet stávající dobrou úroveň poskytování péče v nemocničním zařízení.
Feasibilities of improvement in sanitary care for patients in hospitals
Keywords: hygienická péče; komunikace; kvalita ošetřovatelské péče; ošetřovatelská péče; soběstačnost nemocného; sestra; sanitary care; communication; quality of nursing care; nursing care; self-sufficiency of patients; nurse