Využití aktivní politiky zaměstnanosti na Volarsku - Kořínková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Obsahem práce je přiblížení problematiky nezaměstnanosti, především je kladen důraz na přístup nezaměstnaných ve využívání dostupných nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti v mikroregionu Volarska. Teoretická část se zabývá charakteristikou nezaměstnanosti, jejími dopady na člověka i celou společnost. Čtenář je seznámen se základními nástroji aktivní politiky zaměstnanosti, s veřejnou službou a dalšími aktivitami státu, které přispívají k zvyšování zaměstnanosti. Praktická část obsahuje charakteristiku mikroregionu Volarska a popis zkoumaného vzorku. Z vyhodnocení odpovědí standardizovaného rozhovoru je patrné, že mezi nejvíce využívané nástroje APZ patří rekvalifikace. Veřejně prospěšné práce stojí naopak v pozadí zájmu dlouhodobě nezaměstnaných. Přestože v mikroregionu není prozatím realizována veřejná služba, nezaměstnaní o výkon veřejné služby neprojevují zájem.
Utilization of the active labour market policy in the Volary region
Keywords: nezaměstnanost; dlouhodobá nezaměstnanost; dopady nezaměstnanosti; aktivní politika zaměstnanosti státu; rekvalifikace; veřejná služba; unemployment; long-term unemployment; impact of unemployment; active employment policy of state; retraining; public service