Vývoj osídlení ve zvolených lokalitách v příhraničním regionu - Majkus, Dominik (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá historickým vývojem vesnic a osad, které vznikly na území dnešního katastrálního území Světlíku, Dvořetína, Pasovar a Velkého Strážné-ho. Bakalářská práce je dělena na dvě části. V části první jsou vymezeny některé po-jmy nezbytné pro orientaci v problematice a dále je zde stručně shrnut historický vý-voj na území Čech s přihlédnutím k významným událostem ovlivňující vývoj obcí v příhraničí. Část druhá se pak zabývá konkrétním vývojem obcí a jejich historií, včetně využití území mezi lety 1826 a 1843 a současného stav z roku 2022.
Settlement development in selected areas in the border region
Keywords: Světlík; Dvořetín; Velké Strážné; Pasovary; Pohraničí; Vývoj osídlení; Světlík; Dvořetín; Velké Strážné; Pasovary; border region; settlement development