HISTORIE FARNÍHO SBORU ČESKOBRATRSKÉ CÍRKVE EVANGELICKÉ V JABLŮNCE V 18.-20. STOLETÍ - Tomešek, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá historií vzniku a následného dějinného vývoje Farního sboru Českobratrské církve evangelické v Jablůnce, a to specificky v rozmezí 18. až 20. stol. V první části práce je popsáno historické období před vznikem tolerančního patentu, jeho vyhlášením i praktickou realizací zejména v kontextu jablůneckých evangelíků. Střední část díla je zaměřena na 19. stol.; zde je uvedena transformace jablůnecké expozitury na samostatný farní sbor. Rovněž je zde obsažena informace o vzniku konfesijní školy a její změna na školu obecnou. Třetí část tvorby je věnována minulému století, kazatelům sboru a specifickým duchovním proudům, jež ovlivnily chod uvnitř společenství jablůneckých evangelíků. V rozhovorech s pamětníky je taktéž nastíněna budoucnost sboru.
History of the Congregation of the Evangelical Church of Czech Brethren in Jablůnka from the eighteenth through the twentieth centuries
---.
Keywords: Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Jablůnce; Českobratrská církev evangelická; historie 18.-20. století; falešný toleranční patent; Toleranční patent; Protestantský patent; konfesijní škola; modlitební skupinky; charismatické hnutí; Jan Drobný; Josef Ondruch; Bohumír Popelář; Miroslav Janeba; Jan Valchář; Karel Esteřák; Čeněk Storch; Jablůnka a požár v r. 1903.; Congregation of the Evangelical Church of Czech Brethren in Jablůnka; Evangelical Church of Czech Brethren; history of the eighteenth through twentieth centuries; feigned Patent of Toleration; Patent of Toleration; Protestant Patent; denominational school; prayer groups; charismatic movement; Jan Drobný; Josef Ondruch; Bohumír Popelář; Miroslav Janeba; Jan Valchář; Karel Esteřák; Čeněk Storch; Jablůnka and the fire in 1903.