Od televize k počítači? Výzkum trávení volného času žáků druhého stupně základních škol - Návara, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku trávení volného času žáků druhého stupně základní školy, přičemž zvláštní pozornost je věnována podílu času poskytovanému jednotlivým typům médií. Cílem této práce je jednak přiblížit teoretická východiska oblastí volného času a médií, dále pak seznámit čtenáře s výsledky výzkumného šetření. Část teoretická tedy vychází z různých koncepcí pojetí volného času a zároveň reflektuje současný pohled na média a jejich užívání žáky základní školy. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu, jenž byl proveden formou standardizovaného dotazníku mezi žáky sedmých až devátých tříd. Tato část je postavena především na komparaci s výzkumy prováděnými v minulosti, jež byly tematicky obdobně zaměřeny. Výsledky práce tak zohledňují vývoj volnočasových aktivit žáků v čase, srovnávají tyto aktivity jak s žáky stejně starými, tak s žáky staršími, popřípadě jsou zjištění srovnávána se vzorkem celé populace. V práci je také brán zřetel k určitým geografickým a demografickým skutečnostem, jež přispívají k hlubšímu zkoumání této problematiky.
From television to computer? Spending leisure time - research among pupils of elementary school.