Specifické postavení Policie České republiky při plnění úkolů v IZS a její činnost při řešení mimořádných událostí nedosahujících intenzity krizové situace - Kolařík, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
K tématu diplomové práce mě přivedl současný stav Policie České republiky, jako jedné ze základních složek Integrovaného záchranného systému, na které spočívá největší díl odpovědnosti při zajišťování veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti státu. Cílem práce bylo vymezení změn týkajících se její činnosti při řešení mimořádných událostí v souvislosti s účinností zák. č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky a navržení vlastních legislativních změn, které by vymezily její další potřebné pravomoci. V teoretické části práce byla zpracována základní charakteristika Integrovaného záchranného systému, vymezeny základní pojmy krizového řízení a legislativy v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku, byla popsána činnost Policie České republiky při běžném výkonu služby a při řešení mimořádných událostí nedosahujících intenzity krizové situace v souvislosti se zabezpečením mimořádných bezpečnostních opatření při hromadných společenských vystoupeních, v souvislosti s problematikou extremismu, terorismu a občanských nepokojů. V praktické části práce byly popsány změny v organizaci Policie České republiky a v její činnosti při zabezpečování mimořádných bezpečnostních akcí, konkrétně Pořádkových a Stálých pořádkových jednotek, v souvislosti s její reformou a s účinností výše uvedeného zákona. Využití výsledků této práce bylo směřováno k navržení změn právní úpravy, které by přispěly k efektivnějšímu využití sil a prostředků Integrovaného záchranného systému a k ochraně jeho pracovníků. Výsledky práce by mohly být využity jako jeden z dalších zdrojů, poskytující souhrnné informace k problematice krizového řízení v Policii České republiky se zaměřením na plnění úkolů při mimořádných událostech, při zpracování nových metodických pokynů nebo by mohly být využity při výuce na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Specific position of the Czech Republic Police during performing the tasks in the Integrated Rescue System and its activity during the treatment of extraordinary events not achieving the intensity of crisis situation
Keywords: činnost Policie České republiky; Integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; Policie České republiky; vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek; activity of the Czech Republic Police; Integrated Rescue System; extraordinary event; Police of the Czech Republic; internal safety and public order