Alzheimerova choroba v rodině - Šedivá, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce pojednává o problematice Alzheimerovy choroby. Hlavní důraz je kladen na rodinnou péči. Zabývá se stářím obecně, představuje typy demencí, zmiňuje diagnostiku a terapii, popisuje počáteční příznaky a symptomy Alzheimerovy choroby. Práce dále poskytuje rady ohledně efektivní komunikace s člověkem trpícím touto nejčastější formou demence. Péče o příbuzného s Alzheimerovou chorobou v domácím prostředí je velmi náročná, protože nemoc je progresivní a nakonec zcela vysilující. Tomuto tématu se věnuji podrobněji v další části své práce. V závěrečné kapitole demonstruji teoretické poznatky na kazuistikách založených na mých osobních profesních zkušenostech.
Alzheimer's disease in the family
Keywords: Alzheimerova choroba; demence; péče; rodinní pečující; Alzheimer?s diseae; dementia; care; family caregivers