Fyzická způsobilost žadatelů o přijetí k Hasičskému záchrannému sboru ČR a Policii ČR - Eliášová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této bakalářské práce bylo posoudit a zhodnotit výsledky fyzické zdatnosti žadatelů v testech HZS ČR a Policii ČR. Dalším cílem bylo porovnat úspěšnost zvládání fyzických testů k HZS ČR a Policii ČR. V teoretické části bylo rozebráno, z čeho se celé přijímací řízení skládá a jaké jsou podmínky pro přijetí k bezpečnostním sborům. Jsou zde detailně rozebrány jednotlivé disciplíny a podmínky u provádění obou testů. Pro porovnání obtížnosti testů u nás a v zahraničí, je v práci věnován prostor pro disciplíny z USA. Pro praktickou část byla zvolena forma kvalitativního výzkumu. Tento výzkum je postavený na provedení jednotlivých fyzických testů. Pro odpověď na výzkumnou otázku "Jaká je úspěšnost zvládání fyzických testů k přijetí do služebního poměru?" jsem zvolila formu provedení jednotlivých disciplín s 11 muži do 21 let, kteří se aktivně hýbou minimálně 2x týdně. Testy se dělily na vytrvalostní a silové, které jsme prováděli na odborných sportovních pracovištích, jako při normálním přijímacím řízení. Výsledky jsem posuzovala podle zadaných tabulek z legislativy jednotlivých bezpečnostních sborů. Výsledky dokázaly, že testy k Hasičskému záchrannému sboru České republiky jsou obtížnější, než testy k Policii České republiky. Úspěšnost v testech k HZS ČR hodnotím negativně, protože procentuálně uspělo pouze 23 % respondentů. U testů k Policii ČR byla úspěšnost vyšší, kde testy splnilo 64 % respondentů. Výsledky těchto mužů dokazují, že fyzická způsobilost dnešní mladé generace je na špatné úrovni a měli by zapracovat na své fyzické stránce.
Physical eligibility of applicants for admission to the Fire Brigade of the Czech Republic and the Police of the Czech Republic.
Keywords: Přijímací testy; fyzická způsobilost; fyzické testy; bezpečnostní sbor; Hasičský záchranný sbor České republiky; Policie České republiky; vytrvalostní test; silový test; Admission tests; physical fitness; physical tests; security corps; Fire Rescue Service of the Czech Republic; Police of the Czech Republic; endurance test; force tes