Předčasné zahájení školní docházky u rozumově akcelerovaných dětí - Ráčková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem předkládané diplomové práce je zjistit a popsat, jak rodiče zpětně nahlíží na předčasné zahájení školní docházky u svých rozumově nadaných dětí, co rodiče k tomuto rozhodnutí vedlo a jaké byly reakce okolí. Teoretická část diplomové práce v jednotlivých kapitolách pojednává o tématech vztahujících se k problematice nadání, vývojové akcelerace a předčasného zahájení školní docházky. Teoretická část je rozdělena do tří větší částí - první z nich je věnována nadání, jeho definicím a vývojové akceleraci, dále souvislostem mezi nadáním, inteligencí a dědičností. Zmíněny jsou zde i některé modely nadání. Druhá část se zabývá nadaným dítětem, jeho charakteristikami a asynchronií v jeho vývoji. Poslední třetí část se zaměřuje na zahájení vzdělávání u dětí s akcelerovaným kognitivním vývojem, na školní zralost a připravenost, a možnosti akcelerace ve vzdělávání. Praktická část se věnuje kvalitativnímu výzkumu, kterého se zúčastnili rodiče celkem šesti dětí, které zahájily školní docházku předčasně a zároveň v té době byly rozumově akcelerované. Opakovaným vyšetřením v pedagogicko-psychologické poradně bylo později u všech dětí diagnostikováno nadání v rozumové oblasti.
The early start of school attendance in intellectually accelerated children
Keywords: Akcelerace rozumového vývoje; nadání; rozumově nadané dítě; předčasné zahájení školní docházky; akcelerace ve vzdělávání.; Acceleration of intellectual development; gift; intellectually gifted children; early start of school attendance; acceleration in education.