Dostupnost veřejných institucí a služeb ve městě Sokolov pro osoby se sníženou schopností pohybu - Němcová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je rozdělena na dvě části. Teoretickou a praktickou. V teoretické části se s použitím literatury zabývám problematikou osob s tělesným postižením a bariérami v životě člověka. Mezi námi žijí lidé s tělesným postižením. Pro osoby s tímto postižením je ztížen vstup do budov, které nejsou upraveny bezbariérovým přístupem. Tito lidé mají stejná práva na plnohodnotný život, na rovné zacházení, důstojnost, nezávislý život a plné zapojení do společnosti, jako lidé, pro něž architektonické bariéry nejsou překážkou. Tyto bariéry znesnadňují nebo zcela znemožňují pohyb osob s postižením v daném prostředí. Cílem této práce je zmapovat dostupnost veřejných institucí a služeb ve městě Sokolov pro osoby se sníženou schopností pohybu a zjistit vybavenost vybraných veřejných objektů bezbariérovými toaletami. Část výzkumu se vztahovala k pohybu na invalidním vozíku. V bakalářské práci byly zodpovězeny dvě výzkumné otázky: Jsou zařízení poskytující zdravotnické služby dostupná, ve smyslu fyzického přístupu, osobám se sníženou schopností pohybu? Mají sledované veřejné objekty bezbariérové WC? Pro sledování vybraných veřejných objektů byl zvolen kvalitativní výzkum, technika zúčastněného pozorování. V bakalářské práci jsem participovala na každodenním životě lidí, pro něž pohyb na invalidním vozíku je zcela normální. Tento výzkum probíhal od 18. 1. 2011 do 30. 3. 2011. Výzkum ukázal, že zařízení, která poskytují zdravotnické služby, jsou dostupná lidem se sníženou schopností pohybu a též ukázal, že ne všechny sledované veřejné budovy jsou vybaveny bezbariérovým přístupem a toaletou pro osoby se sníženou schopností pohybu. V současné době se situace postupně zlepšuje, s postupem času si lidé uvědomují zvýšenou zodpovědnost za odstraňování bariér.
ACCESSABILITY OF PUBLIC INSTITUTIONS AND SERVICES IN THE TOWN OF SOKOLOV FOR PEOPLE WITH A LOWERED MOVEABILITY
Keywords: Architektonické bariéry Bezbariérové toalety Bezbariérové vchody Kvalita života Osoby se sníženou schopností pohybu; architectural barriers Barrier-free toilets Barrier-free entrances quality of Life people with reduced mobility