Znalosti o neživé přírodě u žáků základních škol - Zvolánková, Romana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá znalostmi žáků základních škol v oblasti neživé přírody. Ověření znalostí o neživé přírodě proběhlo prostřednictvím didaktického testu. Ten byl vytvořen na základě literárního přehledu, kde je mimo jiné popsána přírodovědná gramotnost, postavení neživé přírody v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání a tvorba didaktického testu. Testování se zúčastnilo 1043 žáků z 12 krajů České republiky. K dispozici je také rozhovor s učitelem základní školy o problematických tématech při výuce neživé přírody. Tato práce byla podpořena projektem Grantové agentury Jihočeské univerzity (GA JU) č. 123/2019/S.
Knowledge of lifeless nature of primary school pupils
Keywords: Přírodovědná gramotnost; neživá příroda; základní škola; didaktický test; rozhovor; Science literacy; lifeless nature; primary school; didactic test; interview