Monitoring turismu a jeho dopadu na přírodní ekosystémy v Přírodním parku Vyšebrodsko - Hyšplerová, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Přírodní park Vyšebrodsko se nachází na pravém břehu Lipna. Předmětem ochrany území jsou vrchovištní klečové rašeliniště s charakteristickou vegetací svazu Sphagnion medii a přilehlé bezlesí, výskyt chráněných a ohrožených druhů rostlin a živočichů vázaných na přirozené smíšené lesy, luční porosty a klečové rašeliniště. Dalším motivem ochrany je krajinný ráz, kulturní a historický charakter oblasti. Cílem práce bylo zjistit, jakou mírou ovlivňují turisté zdejší ekosystémy. Bylo provedeno sčítání turistů, dotazníkové šetření a zhodnocení nepůvodních a ruderálních druhů rostlin. Návštěvnost území je poměrně malá a ovlivnění vegetace není příliš výrazné.
Monitoring of turism and its impact on natural ecosystems in Vyšebrodsko Nature park
Keywords: přírodní park; turismus; rašeliniště; nepůvodní a ruderální druhy rostlin; ekosystém; nature park; turism; peat-bog; introduced and ruderal species of plants; natural ekosystems