Vliv změn krajinného krytu v NP Podyjí na výskyt světlomilných organismů - Kadlec, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Ve své diplomové práci jsem zkoumal vliv minulého (1938) a současného (2014) krajinného krytu na výskyt pěti ohrožených taxonů a tří skupin ohrožených rostlin s podobnými ekologickými nároky v národním parku Podyjí. Efekt historické a současné míry korunového zápoje se u jednotlivých modelových organismů které obývají otevřená a polootevřená stanoviště lišil. Rozloha otevřených stanovišť v parku klesá na úkor vyšší míry korunového zápoje. Výskyt těchto z hlediska ochrany významných druhů byl soustředěn v kaňonu řeky. Nová zonace parku však umožňuje aktivní péči o většinou podél okrajů parku, zatímco v kaňonu řeky převládá bezzásahový přístup. Další zvýšení korunového zápoje v parku a konkrétně v kaňonu řeky tak může zvýšit riziko vyhynutí světlomilných taxonů, včetně cílových druhů parku.
The effect of land cover changes on the occurrence of model organisms in the Podyjí National Park
Keywords: biodiverzita; světlé lesy; krajinný kryt; národní park Podyjí; biodiversity; open woodlands; land use/land cover; The Podyji National Park