Inhibiční a baktericidní aktivita medů na patogen Paenibacillus larvae v závislosti na jejich zpracování - Firmanová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá antimikrobiální a inhibiční aktivitou medu na původce onemocnění moru včelího plodu Paenibacillus larvae. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a experimentální. Teoretická část práce se věnuje rešerši tohoto tématu a obsahuje 3 zásadní kapitoly. Prvním z nich je kapitola o včele medonosné z hlediska ekologie, významu a taxonomického zařazení. Druhá část je o medu, jeho složení a vzniku. Třetí se zabývá problematikou moru včelího plodu a jejímu původci P. larvae. Experimentální část je věnována testování vlivu antimikrobiální aktivity medu na bakterii P. larvae. Byl zkoumán i vliv zpracování medu na antimikrobiální aktivitu. Testované vzorky byly ohřáty na námi zvolené teploty 50°C a 70°C a v mikrovlnné troubě, vzorky byly zahřívány do ztekucení. Druhým předmětem testování u vzorků bylo vysoušení. Tím jsme dosáhly otestování vlivu dvou způsobů zpracování medu na jejich antimikrobiální aktivitu. Byly k tomu použity metody k testování minimální inhibiční a baktericidní koncentrace. Minimální inhibiční koncentrace byla testována v mikrotitračních destičkách pomocí diluční metody, oproti tomu minimální baktericidní koncentraci jsme stanovovali pomocí diskové difúzní metody. Výsledky této práce by mohli příznivě přispět k dalšímu rozvoji apiterapie či využití medu v lékařství.
Inhibitory and bactericidal activity of honeys on the pathogen Paenibacillus larvae depending on their processing
Keywords: Apis mellifera; mor včelího plodu; minimální inhibiční koncentrace; minimální baktericidní koncentrace; antimikrobiální aktivita; Apis mellifera; American Foulbrood disease; minimum inhibitory concentration; minimum bactericidal concentration; antimicrobial activity