Ověření Halliwickovy metody v Diagnostickém ústavu sociální péče Černovice - Mojžíšová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám ověřováním Halliwickovy metody v Diagnostickém ústavu sociální péče Černovice. V teoretické části vymezuji pojem zdraví, věnuji se problematice zdravotního postižení, především se zajímám o specifika mentálně postižených. Dále se zabývám významem pohybových aktivit, zvláště pak významem plavání pro osoby se zdravotním postižením. Charakterizuji Halliwickovu metodu. Praktická část zahrnuje vyhodnocení vlivu Halliwickovy metody na vzorek pěti mentálně postižených probandů z již zmíněného zařízení. Tento pohybový program byl aplikován v deseti blocích po dobu tří měsíců pravidelně každý týden. V praktické části jsem využila jednoduchých metod kvalitativního šetření - prostudování anamnestických údajů, metodu řízeného rozhovoru a pozorování. Výsledky potvrzují, že Halliwickova metoda napomáhá postupnému odstraňování pocitů nejistoty spojených s vodním prostředím. Vytváří radostný prožitek jedinců z prováděných aktivit. Probandi po skončení tohoto výukového programu jeví zájem o jeho další pokračování.
The verification of Halliwick´s method in Diagnostic Institution of Social Care in Černovice
Keywords: mentální postižení; pohybová výchova mentálně postižených; plavání osob se zdravotním postižením; Halliwickova metoda; princip "one {--} to {--} one"; princip "face {--} to {--} face"; mental disability; physical education of mentally handicapped people; swimming of people with health disability; Halliwick method; principle "one {--} to {--} one"; principle "face {--} to {--} face"