Volný čas dětí na 2. stupni ZŠ - Krbcová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce s názvem Volný čas dětí na 2. stupni ZŠ se věnuje současnému pohledu na volný čas dětí a mládeže a důležitost jeho smysluplného využívání. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je vysvětlena problematika volného času, blíže specifikována skupina dětí staršího školního věku a popsány instituce, které se volnočasovými aktivitami zabývají. Cílem praktické části této závěrečné práce bylo získat informace o tom, jakým způsobem tráví děti a mládež této věkové kategorie svůj volný čas, jaké aktivity upřednostňují a zda nabídka volnočasových činností v jejich blízkosti je dostatečná. Závěry dotazníkového šetření jsou zpracovány do tabulek a grafů. Výsledky ukázaly, že děti z výzkumného souboru jsou s náplní svého volného času spokojeny, a to i přes to, že nejsou účastníky žádných zájmových útvarů a kroužků. Nejvíce využívanými volnočasovými činnostmi dětí jsou sport a počítačové aktivity směrované ke komunikačním možnostem internetu a sociálním sítím. Tato práce slouží ke zjištění, o jaké volnočasové aktivity mají děti na Základní škole v Humpolci zájem. Získané informace mohou využít volnočasová zařízení a daná škola k vytvoření aktuálních chybějících kroužků.
Leisure Time of Children at the Elementary School
Keywords: děti a mládež; volnočasové organizace; volný čas; zájmové činnosti; children and teen-agers; leisure time facilities; leisure time; hobby activities