Frazeologie v dílech s pohádkovou tematikou u Jana Drdy - Šeflová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2015)
V práci se zabýváme využitím frazeologismů v dílech Jana Drdy s pohádkovou tematikou. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se nejprve zabýváme pojetím české frazeologie a idiomatiky v akademických publikacích. Dále se věnujeme stručnému životopisu Jana Drdy a na konci teoretické části představujeme pohádku jako literární žánr. V praktické části se věnujeme samotnému výzkumu, kterému předcházel sběr frazeologického materiálu v pohádkovém souboru České pohádky od Jana Drdy. Nasbíraný materiál je následně roztříděn dle sémantické funkce do příslušných skupin. Některé frazeologické obraty spadají současně do několika sémantických tříd, a proto je zařazujeme do všech skupin, kam svým významem spadají. Vyjevují se tím sémantické nuance u předmětných frazeologismů. Cílem práce je zjištění, zda autor v pohádkách frazeologismy aktivně využívá a zda je nějak osobitě obměňuje.
Phraseology in Jan Drda's writings with fairytale theme