Podpora dětí s popáleninami - Pětíková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2018)
Podpora dětí s popáleninami Základní teoretická východiska: Popáleniny se řadí k nejzávažnějším úrazům. Vznikají rychle a neočekávaně a nejčastěji jsou jimi ohroženy děti. Po vzniku popálenin se mění kompletně život. Nejedná se pouze o tělesné postižení, ale popáleniny zasahují převážně do psychosociální oblasti člověka, dochází ke změně vzhledu, která je nevratná, a okolí dítě začne brát jinak, v některých případech dochází až k výsměchu a šikaně. Cíle práce: Předkládaná bakalářská práce má 3 výzkumné cíle. Cíl 1: Zjistit problémové oblasti u dítěte s popáleninami ve věku od 10 do 16 let. Cíl 2: Zjistit podíl sestry v podpoře dětí s popáleninami. Cíl 3: Poukázat na význam občanského sdružení Bolíto. K těmto cílům byly stanoveny výzkumné otázky. Výzkumná otázka č. 1: S jakými problémy se potýkají popálené děti? Výzkumná otázka č. 2: Jakým způsobem se podílí sestra na podpoře dětí s popáleninami? Výzkumná otázka č. 3: Jaký význam má občanské sdružení Bolíto pro popálené děti? Použité metody: Data k empirické části práce byla sbírána pomocí kvalitativního výzkumného šetření. Ke sběru dat byl zvolen polostrukturovaný rozhovor. Výsledky: V souvislosti s analýzou dat byly zodpovězeny výzkumné otázky. Z výzkumného šetření nám vyplývá, že sestry, s kterými rozhovory probíhaly, jsou dostatečně obeznámeny s problémovými oblastmi dětí. Pacientům je poskytována adekvátní péče spojená se všemi druhy podpory, která je v této oblasti požadována. Děti vnímaly sestry pozitivně a z poskytované podpory čerpají dodnes. Z výsledků analýzy rozhovorů se ukázalo, že děti vnímají jako velký přínos do jejich života působení občanského sdružení Bolíto. Samy uvedly, že jim pomohlo ve snížení strachu, v nárůstu sebevědomí a získání nových přátel. A především se smířením se sám se sebou.
Support for children with burn
Keywords: Podpora; popáleniny; jizvy; dítě; ošetřovatelská péče; Support; burns; scars; child; nursing care