Platnost Dyarova pravidla pro růst vodních ploštic (Heteroptera: Nepomorpha, Gerromorpha) - Procházková, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této bakalářské práce je ověřit platnost Dyarova pravidla pro růst vodních ploštic. Platnost pravidla byla ověřována na vybraných morfometrických metadatech, která byla převzata z dostupné odborné literatury. Práce obsahuje přehled literatury zabývající se růstem vodních ploštic a prezentuje původní grafy a tabulky druhů ploštic. Ze statistické interpretace grafů vyplývá, že Dyarovo pravidlo lze na základě užití metadat vyvrátit pouze pro velmi omezený počet sledovaných rozměrů, tzn. nelze ho vyvrátit zcela; zároveň to však ukazuje, že není možné platnost Dyarova pravidla pro všechny sledované rozměry ani zcela potvrdit.
The validity of Dyar's rule for the growth of water bugs (Heteroptera: Nepomorpha, Gerromorpha)
Keywords: růst; růstové stádium; Dyarovo pravidlo; Dyarův koeficient; Heteroptera; Nepomorpha; Gerromorpha; growth; growth stages; Dyar's rule; Dyar's coefficient; Heteroptera; Nepomorpha; Gerromorpha