Psychologické, zdravotní, sociální a právní aspekty domácího násilí - Bolhová, Radka (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Název práce: Psychologické, zdravotní, sociální a právní aspekty domácího násilí V teoretické části mé bakalářské práce se zabývám objasněním pojmu domácí násilí jako sociálně patologického jevu v naší společnosti. Tato část práce slouží čtenářům k bližšímu odbornému vysvětlení a přiblížení dané problematiky. V práci se budu zabývat formami domácího násilí, způsoby jeho páchání, kdo je pachatel a kdo se stává obětí. Dále se budu věnovat domácímu násilí z hlediska jeho působení na oběť, jeho vysoké nebezpečnosti pro společnost, tj. jako sociálně patologickému jevu a jeho průvodních zdravotních, sociálních a psychických dopadů na oběť. Praktickou část bakalářské práce tvoří kvantitativní výzkum, kde byla použita metoda dotazování technikou dotazníků podaných respondentům v cílových skupinách, viz cílový soubor lidí. Praktická část je zaměřena na zjištění informovanosti o domácím násilí u vybraného vzorku respondentů v Českých Budějovicích, četnost jeho výskytu ve vybraném regionu, formy a způsoby jeho páchání. V závěru práce jsou uvedeny návrhy na přijetí preventivních opatření a jejich možnosti v působení proti domácímu násilí, a také k jeho včasnému rozpoznání, odhalování a v zabraňování pachatelům v dlouhodobém působení na oběti či oběti za využítí všech zákonných prostředků, které umožňuje český právní řád.
The psychological, healthy, social and law aspekt of home violence
Keywords: domácí násilí; pachatelé; oběti; právo; prevence; domestic violence; perpetrators; victims; right; prevention