Tradice americké gotiky v dílech Stephena Kinga - Deverová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce nejprve představí žánr americké gotiky na základě studia sekundárních pramenů (Punter, Hogle) a pokusí se definovat spojitost gotického žánru a literárního pojmu "the uncanny" podle Nicholase Royla. Samostatná kapitola práce se bude věnovat zakladateli amerického gotického žánru E. A. Poeovi, charakteristice jeho povídkové tvorby a motivům, které žánr definují v teoretické rovině práce. Jádrem práce bude srovnávací analýza díla současného autora hororového žánru Stephena Kinga a Poeovy povídkové tvorby. Cílem práce je postihnout dílo současného autora v kontextu americké gotické literární tradice a na základě společných znaků posoudit vliv tradice na současný hororový žánr, např. motivy šílenství, hrůzy, strachu, zločinu, násilí, tajemných prostor.
The Tradition of American Gothic in the Works of Stephen King