The Interaction of Metaphor and Metonymy in the English Names of Mushroom - Burešová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je analýza výskytu metafory, metonymie a jejich interakce v anglických jménech hub. Teoretická část se zaměřuje na oba dva procesy s důrazem na přístup kognitivní lingvistiky tj. konceptuální metaforu, konceptuální metonymii a teorii konceptuálního mísení. Cílem praktické části je klasifikace a kvantifikace zdrojových oblastí a bází sémantické motivace tj. charakteristických znaků, kterými se jména inspirovala. Druhá sekce praktické části zkoumá různé typy interakcí metafory a metonymie. Každý typ je následně detailně popsán na několika příkladových studiích.
The Interaction of Metaphor and Metonymy in the English Names of Mushroom
Keywords: metafora; metonymie; interakce; anglické názvy hub; kognitivní lingvistika; metaphor; metonymy; interaction; English names of mushrooms; cognitive linguistics