Činnost Klubu českých turistů v Sušici v letech 1890-1914 - Nová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná práce se zabývá činností Klubu českých turistů v Sušici mezi lety 1890 až 1914. Za použití literatury shrnuje problematiku vzniku turistického spolku včetně legislativních, kulturněhistorických a socioekonomických předpokladů. Z pramenného výzkumu vychází tři jádra práce. Prvním je socioprofesní analýza členské základny a různých trendů týkajících se délky členství. Dalšími jsou dva nejvýznamnější počiny spolku; stavba rozhledny na Svatoboru a vydání tištěného Průvodce po Šumavě, přičemž se práce zajímá jak o technické okolnosti těchto projektů, tak o jejich ohlas a vliv na veřejnost. Poslední doplňující část zasazuje tyto dva velké počiny do kontextu drobnější činnosti spolku a stručně srovnává aktivitu sušického odboru Klubu českých turistů s ostatními odbory.
Activities of the Club of Czech Tourist in Sušice in years 1890-1914
Keywords: Klub českých turistů; 1890-1914; Sušice; Šumava; turistika; spolky; jazyková hranice; nacionalizmus; Club of Czech Tourist; 1890-1914; Sušice; Šumava; tourism; clubs; language frontier; nacionalism