Lidová píseň v mateřské škole - Maštálková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
V teoretické části bakalářské práce se věnuji hudebním činnostem v mateřské škole a vztahu dítěte k hudbě. Podrobněji se zabývám zpěvem. Charakterizuji písně lidové, umělé, a jelikož se můj výzkum konal v oblasti Chodska a jeho okolí, zmiňuji znaky písní chodských. V úvodu praktické části krátce podotýkám Chodsko. Tento kraj je známý především dodržováním tradic, zpíváním chodských písní, tancováním a oblékáním krojů. Díky dotazníkům jsem se dověděla, zda se již děti tohoto věku setkávají v mateřských školách s písní chodskou a jestli jsou vybaveny předměty, které podněcují vztah k tomuto krásnému kraji. Zmiňuji, jaký repertoár písní volí učitelky ke zpívání a jaké k tomu mají důvody. Cílem práce je zjistit a ověřit, zda lidová píseň v lokalitě Chodska a jeho blízkého okolí upadá, či nikoliv. Součástí praktické části je videonahrávka, která odpovídá na jednu z mých klíčových otázek.
Folk song in kindergarden.
Keywords: hudební činnosti; zpěv; lidová píseň; Chodsko; musical activities; singing; Chodsko