Česká krajinomalba ve stylu kuboexpresionismu - Daňhelová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Teoretická část práce s názvem Česká krajinomalba ve stylu kuboexpresionismu je ve svém úvodu věnována zahraničním směrům počátku 20. století, které měly vliv na českou výtvarnou scénu a formování moderního výtvarného jazyka. Zastoupen je fauvismus, expresionismus a kubismus. Dále jsou popsány umělecké skupiny a vybrané osobnosti z českého uměleckého prostředí, které tyto zahraniční podněty zahrnuly do své malířské tvorby věnující se krajině. Praktická část kvalifikační práce se soustředí na zobrazení lesních zákoutí a snaží se svým výrazem navázat na kuboexpresionistický přístup v malbě českých autorů. Výslednou realizací jsou dva obrazy o velikosti 80 × 60 cm technikou olejomalby na plátně.
Czech landscape painting in the style of Cuboexpressionism
Keywords: kuboexpresionismus; fauvismus; expresionismus; kubismus; Osma; Skupina výtvarných umělců; krajina; krajinomalba; Josef Čapek; Bohumil Kubišta; Václav Špála; les; lesní zákoutí; malba; olejomalba; Cuboexpressionism; Fauvism; Expressionism; Cubism; Osma; Group of artists; landscape; landscape painting; Josef Čapek; Bohumil Kubišta; Václav Špála; forest; woodland corners; painting; oil painting