Transformace zařízení sociálních služeb - Poláčková, Radka (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá srovnáním ústavního a komunitního typu poskytování sociální služby. Popisuje vznik a vývoj ústavní péče a současný stav v této oblasti. Definuje pojmy související s poskytováním sociální služby osobám se zdravotním postižením, hlavní pozornost se zaměřuje na osoby s mentálním a kombinovaným postižením. Cílem práce je posoudit přínos změny poskytované služby z pohledu klienta a vliv této změny na rozvoj kompetencí a tím zkvalitnění života uživatele. S náležitou podporou jsou lidé se mentálním hendikepem schopni samostatného života srovnatelné kvality jako běžní občané a plné či částečné zapojení do společnosti. Závěrečná část se věnuje zkušenostem s procesem transformace v konkrétním zařízení a sleduje přínos změny podpořené osobními zkušenostmi obyvatel tohoto zařízení.
Transformation of social service facilities
Keywords: transformace sociálních služeb; deinstitucionalizace; ústavní péče; kvalita života; osoby s mentálním postižením; sociální začlenění; transformation of social services; deinstitutionalisation; institutional care; quality of life; mental retarded people; social inclusion