Úrazy v jezdeckém sportu z pohledu zdravotnického záchranáře - Kůtová, Nela (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá tématem Úrazy v jezdeckém sportu z pohledu zdravotnického záchranáře. Úrazy všeobecně, lze řadit do stavů, které jsou indikovány k výjezdu zdravotnické záchranné služby. Je tedy nezbytné, aby zdravotnický záchranář poskytnul zraněnému pacientovi odpovídající přednemocniční neodkladnou péči. Jezdecký sport je v poslední době velmi snadno dostupný široké veřejnosti a mnoho lidí si neuvědomuje, jaká rizika tento sport přináší. Teoretická část je zaměřena na jezdectví. Značná část teoretické práce je věnována nejznámějším jezdeckým sportům. Každá jezdecká disciplína byla představena a byly vysvětleny její základní pravidla. Druhou kapitolu tvořily ochranné pomůcky, jejichž účelem je ochránit zdraví jezdce. Dále se zaměřuje na prevenci a na představení základních pravidel, jak se chovat u koní. Poslední kapitola se zabývá první pomocí u úrazu v jezdeckém sportu. V této části práce je uveden postup od vzniku úrazu, je zde začleněna nejen laická pomoc, ale i odborná přednemocniční neodkladná péče. Výzkumná část bakalářské práce byla tvořena kvalitativní formou výzkumu. Data byla získána metodou polostrukturovaného rozhovoru a studiem kazuistik vybraných Záznamů o výjezdu zdravotnické záchranné služby. Rozhovory byly uskutečněny s vybranými zdravotnickými záchranáři Jihočeského kraje. Byla vypracována anketa, která vyhledávala pouze ty zdravotnické záchranáře, kteří se ve výkonu svého povolání setkali s úrazem vzniklém v jezdeckém sportu, a to v posledních deseti letech. Rozhovor obsahoval otázky, které zjišťovaly, s jakým konkrétním typem úrazu se respondenti setkali a dále byli dotazováni na provádění přednemocniční neodkladné péče u pacientů s těmito úrazy. Dílčí cíl bakalářské práce byl zpracován na základě kazuistik vybraných záznamů o výjezdu, které byly získány v oblastním středisku Prachatice ZZS JčK. Analýzou kazuistik byly obdrženy informace o typech úrazu vzniklých v jezdeckém sportu. Výsledky výzkumu byly zpracovány a znázorněny pomocí tabulek. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo získat informace o postupech zdravotnického záchranáře v přednemocniční neodkladné péči u úrazů vzniklých v jezdeckém sportu a dílčím cílem bylo zmapovat typy úrazů vznikajících v jezdeckém sportu. Teoretická část bakalářské práce může posloužit jako bazální informační zdroj zdravotnickým záchranářům. Na základě výsledků výzkumu je vytvořen informační prospekt s nejčastěji se vyskytujícími typy úrazů, ke kterým došlo při jezdeckém sportu, i s metodickým postupem jejich ošetření v přednemocniční neodkladné péči.
Injuries in equestrian sport in medical rescuer perspective
Keywords: Jezdecký sport; úrazy; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnická záchranná služba; riding sport; injuries; premedikal emergency care; emergency medical sevice