Problematika kouření na druhém stupni základních škol na Kaplicku - Sládková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem mé bakalářské práce je:Problematika kouření na druhém stupni základních škol na Kaplicku. Vzhledem k tomu, že v současné době se fenomén kouření čím dál více rozšiřuje a na veřejnosti je dost společensky tolerován, ráda bych, aby i této závislosti byla věnována větší pozornost. Zaměření práce na žáky druhého stupně mě velmi zaujalo, jelikož mám pocit, že skoro každý žák, který opouští dveře základní školy, ihned zapaluje cigaretu. Má práce je zaměřena na dva celky a to teoretickou a empirickou část. První část teoretické práce se zabývá problematikou tabáku, jeho složením, účinky, typologií kuřáků. Druhá část teoretické části se zabývá faktory, které ovlivňují mládež, prevencí, na níž nasedají preventivní programy ve školách a dále programy na podporu zdraví. V empirické části je mým cílem analyzovat problematiku kouření u dětí navštěvující druhý stupeň základní školy. Největší problém vidím v neinformovanosti žáků o rizicích kouření. Toto zjištění vede k zamyšlení nad zlepšením informovanosti žáků. Jako návrh řešení tohoto problému navrhuji větší informovat žáků, v preventivních programech na školách.
Problem with smoking in the 2nd level of elementary school in Kaplice area
Keywords: droga; kouření; peer program; prevence; tabák; závislost; drug; smoking; peer program; prevention; Tobacco; addiction