Židovský pohled na Ježíše Krista v pojetí Gezy Vermese a jeho možný vliv na židovsko-křesťanský dialog - Goldstein, Elena (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce zkoumá židovský pohled na Ježíše Krista v pojetí Gezy Vermese a jeho možný vliv na židovsko-křesťanský dialog. Tento židovský badatel je znám především jako popularizátor Svitků od Mrtvého moře, které přeložil jako první do angličtiny. Je ovšem významným i v oboru ježíšovských studií. Na životě a díle Gezy Vermese se zaměřením na vybrané novozákonní pasáže představujeme autorovo pojetí vnímání Ježíšovy osoby. Dále se věnujeme mesiánskému judaismu jako potenciálnímu mostu v židovsko-křesťanském dialogu a rozebíráme současný stav těchto vztahů. K tématu dialogu je vypracováno i výzkumné šetření. Na závěr shrnujeme a hodnotíme přínos díla Gezy Vermese s důrazem na jeho využití v židovsko-křesťanském dialogu, s podporou vlastního výzkumného šetření provedeného u českých odborníků, které získané poznatky doplňuje.
The Jewish view of Jesus Christ in the concept of Geza Vermes and its possible influence on the Jewish-Christian dialogue
Keywords: Ježíš Kristus; ježíšovská studia; židovský pohled na Ježíše Krista; Geza Vermes; židovsko-křesťanský dialog; mesiánský judaismus; křesťanství a judaismus; židovská teologie 20. stol.; Jesus Christ; Jewish studies; Jewish view of Jesus Christ; Geza Vermes; Jewish-Christian dialogue; Messianic Judaism; Christianity and Judaism; Jewish theology of the 20th century