Role dobrovolníka v kontextu sociální práce s rodinou pečující o dítě s poruchou autistického spektra - Raabová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Rodina je základní buňka společnosti a nejdůležitější primární skupina při socializaci jedince. Pakliže se do rodiny narodí dítě s poruchou autistického spektra, je to pro ni velký šok. Pro tyto rodiny existuje řada sociálních služeb, které jim mohou s tímto nelehkým údělem pomoci. Otázkou je, zda dítě nepotřebuje i jinou formu pozornosti než tu, která se mu dostává od organizací poskytující tyto služby. Právě dobrovolník by mohl být výborným pomocníkem v těchto rodinách a pro dítě nepostradatelným kamarádem. Cílem mé bakalářské práce je popsat roli dobrovolníka fungujícího v rodině pečující o dítě s poruchou autistického spektra jako doplněk sociální práce s rodinou. Pro dosažení cíle byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu, forma dotazování prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru, a výsledky byly interpretovány pomocí metody vytváření trsů. Na základě výzkumu je zřejmé, že se dobrovolník stává důležitou oporou celé rodiny a především tolik potřebným kamarádem dítěte s poruchou autistického spektra. Jeho přínos spočívá nejen v rozvíjení dítěte pomocí hry, ale je významnou podporou i pro rodiče dítěte. Z výzkumu také vyplývají rizika spolupráce dobrovolníka a rodiny pečující o dítě s poruchou autistického spektra. Jedná se o nedokonalé komunikační schopnosti dobrovolníků a obavy rodičů o nedostatečném proškolení těchto dobrovolníků v oblasti poruch autistického spektra. To vše ale dokonale vynahrazuje jeho nepostradatelná pomoc v rodině. Bakalářská práce může sloužit jako informační zdroj pro rodiny dětí s poruchou autistického spektra o možnosti dobrovolnické pomoci. Zároveň může tato práce posílit motivaci dobrovolníků k dobrovolnické činnosti v těchto rodinách.
The role of volunteer in Context of Social Work with family taking care of a child with autism spectrum disorder
Keywords: Dobrovolnictví; dobrovolník; rodina; poruchy autistického spektra; sociální práce; Volunteering; volunteer; family; autism spectrum disorders; social work