Komunikace s dětmi, které neumí česky, v mateřské škole. - Nová, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce je věnována problematice adaptace dětí s odlišným mateřským jazykem do běžné mateřské školy a možností jejich podpory v osvojování si češtiny jako druhého jazyka. Teoretická část obsahuje problematiku kurikulárních dokumentů, zabývá se druhy komunikace, sociokulturním handicapem, vývojem řeči a problematice výuky cizího jazyka v mateřské škole. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkum, kdy prostřednictvím dlouhodobého zúčastněného pozorování je popsáno začleňování čtyř dětí z cizojazyčného prostředí a komunikace s jejich rodiči. V závěru jsou prezentovány výsledky tohoto výzkumu.
Communication with Children Who Cannot Speak Czech, in Kindergartens.
Keywords: Děti s odlišným mateřským jazykem; adaptace; komunikace; sociokulturní handicap.; Children speaking a different mother tongue; adaptation; communication; socio-cultural handicap.