Historický vývoj venkovských sídel - Jurdová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem venkova a lidové architektury. Kapitoly jsou věnovány vývoji venkovských sídel v průběhu dob, rozvoji různých regionálních domů na území České republiky, vývoji rozložení vesnických domů, jejich konstrukcí a prvků. K lidové architektuře neodmyslitelně patří hospodářské stavby. Těm nejvýznamnějším je věnována kapitola, ve které se dozvíme, jak se vyvíjelo využívání těchto staveb, jejich umístění a konstrukce. Na venkově se také stavěla řada církevních a panských staveb, které jsou v práci popsány. Lidové architektuře Kraje Vysočina se věnuje poslední kapitola.
Historical development of rural municipalities
Keywords: lidová architektura; historie venkova; konstrukce staveb; hospodářské stavby; církevní stavby; panské stavby; folk architecture; rural history; construction of buildings; agricultural buildings; aristocratic buildings; mansions