(Ne) Přítel města? Obchodní domy 60. - 80. let v malých městech jižních Čech. - Novosádová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá fenoménem obchodních domů postavených v 60. - 80. letech v menších městech na území jižních Čech. Jedná se o budovy v socialistickém duchu, které většinou významně zasáhly do podoby měst. Hlavním cílem je nejenom zmapovat urbanistické proměny historických center vybraných měst a zrekonstruovat okolnosti průběhu výstavby vybraných obchodních domů, ale i popsat jejich uměleckohistorickou stránku. Jedná se o obchodní domy v Písku, Blatné, Protivíně, Vodňanech, Strakonicích, Vimperku a Prachaticích postavených mimo společnost Prior. Hlavním investorem zde byla společnost Pramen nebo družstvo Jednota. Výzkum pracuje převážně s primárními prameny zachovanými ve složkách příslušných městských úřadů, státních okresních archivů a s dobovým tiskem. Tyto zdroje často dosud nebyly publikovány. Sekundární literatura je použita zejména pro následnou komparaci. Uvedené zdroje pomáhají objasnit a zhodnotit, jakým způsobem vybrané stavby změnily podobu měst. Práce popisuje u jednotlivých zkoumaných budov řešení dispozic z hlediska jejich funkce a nastiňuje škálu jejich fasád, tzv. "poutačů ve městě", které zajišťovaly hlavní komunikaci s okolím. Dále se práce pokouší vyhledat variace a kombinace materiálů, které byly použity pro jejich výstavbu. Zabývá se rovněž podobou a mírou dochování umělecké výzdoby doplňující samotnou architekturu. Text zároveň poskytuje nejen vzájemné porovnání staveb v malých městech v rámci kraje ve zmíněných zkoumaných oblastech, ale současně komparaci s významnými obchodními domy společnosti Prior v krajských městech na území bývalého Československa. Na závěr se dotýká otázky budoucnosti zkoumaných staveb a jejich případné památkové ochrany.
A friend or a foe of the town? Department stores from the 1960s to the 1980s in small towns in South Bohemia.
Keywords: architektura; 60. - 80. léta 20. století; obchodní domy; urbanismus; socialismus; jižní Čechy; architecture; 1960s - 1980s; department stores; town planning; socialism; South Bohemia