Rozloučení se s umírajícím jako významný rituál v životě pozůstalých - Jindrová, Renata (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je teoretickou analýzou procesu rozloučení se s umírajícím / zemřelým a jeho vlivu na pozůstalé. V úvodu popisuje proces umírání a smrti z pohledu historie a z pohledu současnosti. V následující kapitole jsou popsány základní formy rozloučení, jak je můžeme chápat v kontextu smrti a umírání. Další kapitoly jsou věnovány jednotlivým formám paliativní péče a umírání v ústavní a v domácí péči. Následně pak práce pojednává o smrti samotné, jejím vlivu na pozůstalé a procesu truchlení. V závěrečné části jsou popsány možnosti sociální práce a poradenství jak pro umírající, tak i pro pozůstalé.
Farewell to the dying as an important ritual in the lives of the survivors
Keywords: rozloučení; doprovázení; smrt; umírání; pohřeb; pozůstalí; truchlení; paliativní péče; hospicová péče; farewell; escort; death; dying; funeral; survivors; mourning; palliative care; hospice care