Frekvence využití a sortiment nápojových a stravovacích automatů na základních a středních školách - Schwarz, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Nárůst prevalence obezity u dětí a mladistvých v posledních několika desetiletích je alarmující. Bakalářská práce je zaměřena na jeden ze zdrojů příjmu potravy mládeže. Jedná se o stravování formou jídelních a nápojových automatů instalovaných na základních a středních školách. Teoretická část bakalářské práce poukazuje na specifika problematiky výživy dětí a mládeže, přičemž jsou popsány hlavní složky výživy, poruchy příjmu potravy a potravinové doplňky. Další bod bakalářské práce je tvořen historií, rozdělením a využitím prodejních automatů ve školách. Praktická část je věnována zjištění skutečného stavu instalace prodejních automatů ve školních zařízeních, frekvencí jejich využití a nabízeným sortimentem. Data jsou zjišťována formou elektronických dotazníků v rámci celé České republiky. Cílem bakalářské práce je porovnání školních zařízení v Jižních Čechách s instalovanými a neinstalovanými prodejními automaty. Mezi další cíle patří zjištění nejoblíbenějších produktů nabízených formou automatového prodeje ve spojení s frekvencí jejich využití.
The frequency of using and the product range of drink dispensers and food-vending machines at primary and secondary schools
Keywords: nabízené produkty; prodejní automaty; frekvence; výživ; Featured products; vending machines; frekquency; nutrition